Black-out

Hele stukken film kwijt van gisterenavond? Niet meer weten hoe je thuis bent gekomen? Met wie je hebt gesproken? Wat heb je gezegd? Je checkt je telefoon en ziet dat je die leuke collega ‘iets betekenisvols’ hebt geappt. Je schaamt je dood. Spijt. Schuldgevoel omdat je man of vriend je naar huis heeft gereden en je je dat dus niet meer voor de geest kan halen.

Niets kunnen herinneren

De momenten die je niet meer kunt herinneren door alcohol, worden black-outs genoemd. Als je een black-out hebt, doet alles het nog. Dus je kan lopen, praten, min of meer normaal bewegen. Het is anders dan ‘out’ gaan.  Als je ‘out’ gaat, dan verlies je je bewustzijn en niet alleen je herinnering. Tijdens een black-out functioneren andere delen van je hersenen nog wel en lijkt het alsof het allemaal wel mee valt met dronkenschap. Je bouwt echter geen herinneringen aan het gesprek op.  Het kan gebeuren dat je foto’s of filmpjes te zien krijgt, de dag erna, en dat je je er echt niets van kan herinneren. Ik denk dat velen van ons wel eens een black-out hebben gehad. Het wordt gezien als iets wat er nou eenmaal bij hoort. Maar ja, wat gebeurt er nou eigenlijk als je een black-out hebt?

Blokkade

Alcohol zorgt voor een chemische blokkade in je hersenen. In feite blokkeert alcohol de doorgang tussen het korte termijn- en het lange termijngeheugen. Alcohol heeft invloed op de hippocampus, het deel van de hersenen dat zorgt voor het lange termijngeheugen, doordat het de afgifte van glutamaat beïnvloedt. Glutamaat werkt stimulerend op je zenuwcellen. Als er minder glutamaat wordt afgegeven, zijn de zenuwcellen minder in staat met elkaar te communiceren. Hierdoor wordt een soort van blokkade gevormd tussen het korte termijn en het lange termijn geheugen.

BAG (bloed-alcoholgehalte)

Het gebeurt op het moment dat je bloed-alcoholgehalte (BAG) erg hoog is of een korte periode snel toeneemt (als je bijvoorbeeld op een lege maag drinkt). Het heeft niet zo zeer te maken met het niveau van dronkenschap dat je hebt, maar de snelheid waarmee je bloed-alcoholgehalte stijgt.  Daarnaast is het zo dat vrouwen meer kans hebben op een black-out. En heb je er eenmaal een black-out gehad, dan krijg je er in de toekomst sneller nog een.

Misdragingen

Vaak drinken we bij speciale gelegenheden die belangrijk zijn en die we ons graag herinneren.  Ik ken verschillende mensen die een black-out hadden op hun eigen bruiloft of op de verjaardag van één van hun kinderen. En daar na vol trots vertellen dat het een geweldige geweest moet zijn. Alcohol doet ons geloven dat het zorgt voor plezier en romantiek en ons verbind met anderen. Wat alcohol echt doet is ons gevoel voor humor te verslechteren.  Alcohol laat ons dingen zeggen die we normaal nooit zouden zeggen. Het laat ons dingen doen die we anders niet zouden doen, waardoor we ons juist verwijderen van anderen vanwege onze misdragingen in plaats van te verbinden. Alcohol zorgt er voor dat we moeite hebben om te praten en te lopen en alcohol zorgt er zelfs voor dat we nog wel kunnen lopen, praten en bewegen, maar ons daar de volgende dag niets meer van kunnen herinneren. We verliezen in feite het bewustzijn, terwijl ons lichaam verder gaat. Je mag jezelf afvragen: op welke manier is dat gezellig, aantrekkelijk en aanlokkelijk? En hoewel de meeste van ons het in onze jeugd waarschijnlijk een of meerdere keren een black-out hebben meegemaakt, mag je je ook het volgende afvragen: is dit echt nog wat ik wil?

Terug naar overzicht

Geplaatst op 23 maart 2019