De kerstmis hebben die je wil? Alcoholvrij? Dat kan.

Even vrij tijdens de feestdagen?

Het kan verleidelijk zijn om de feestdagen vrij te nemen van je alcoholvrije leven en het na oud en nieuw weer op te pakken.  Redenen te over om het even te laten voor wat het is.

Maar….als stoppen met drinken makkelijk zou zijn dan las je dit nu niet. Wil je echt opnieuw door die taaie eerste dagen en weken heen. Wil je weer beginnen bij dag 1? Weet je zeker dat je opnieuw de moed en de motivatie hebt om te stoppen?

Je eerste kerst, verjaardag, netwerkborrel of bruiloft is moeilijk. Maar als je het  eenmaal één keer hebt gedaan dan is de tweede al veel makkelijker.  Als je die eerste kerst aan kunt dan beloof ik je dat iedere ander sociale gelegenheid kinderspel is.

Hoe overleef je kerst en oud-en-nieuw zonder alcohol?

Anticiperen en plannen is zeer belangrijk om de kerstmis en oud en nieuw alcoholvrij door te komen. Zorg dat je weet hoe je om gaat met bepaalde triggers. Weest voorbereid op momenten waarop je je oncomfortabel voelt en je dat gevoel wil wegnemen.

Zorg dat je kerstmis gereedschapskist gevuld is:

 • Zorg dat je voldoende alcoholvrije beloningen in huis hebt voor jezelf. Dat is voor de ‘eentje-kan-toch-wel momenten’.
 • Visualiseer vooraf hoe het diner, de borrel, lunch of welk kerstmoment dan ook gaat verlopen. Pinpoint de moeilijke situaties voor jou. Is dat bijvoorbeeld het moment van binnenkomst: zorg dan bijvoorbeeld dat je oefent wat je gaat antwoorden op de vraag: wat wil je drinken? Probeer zoveel mogelijk de details voor de geest te halen zodat je niet op de avond zelf overvallen wordt door de trigger.
 • Maak een lijstje van mogelijke triggers die op je af gaan komen de komende twee a drie weken. Vergeet die nieuwjaarsborrel van je werk niet de eerste week van januari. Triggers kunnen variëren van de geur van rode wijn tot het stemmetje in je hoofd die tegen je zegt dat je een glas verdient hebt na al die drukte de afgelopen tijd.  Bedenk wanneer deze triggers zich zullen aandienen (ben je dan nog thuis of onderweg naar het evenement?)
 • Bepaal vervolgens wat je gaat doen aan die trigger. Kan je even weglopen? Kan je laat komen? Kan je op tijd weg?  Kan je afzeggen?  Is er iemand die je in vertrouwen kan nemen en kan informeren over je triggers zijn zodat hij of zijn een oogje in het zeil houdt als het moeilijk wordt voor je?
 • Op het moment dat de trigger zich aandient en je voelt de behoefte om je op het eerste het beste glas te storten. Geeft je zelf dan de tijd om na te denken waarom je in de verleiding komt. Luister naar je gevoel en naar je lijf. Bekijk je gedachten goed. Welke gedachten zorgden ervoor dat je zin kreeg in dat glas? Begrijp waarom dat je triggert. Dan weet je dat voor de volgende keer en kan je je nog beter voorbereiden en….voor nu leidt het je even af.

Ben jij de organisator van het diner? Dat kan stressvol zijn.

 • Geniet van de controle die je hebt. Jij bepaalt wanneer er gegeten gaat worden. Jij bepaalt wat er op tafel komt. Jij bepaalt wat er gedronken wordt. Kies voor jezelf voor een heerlijke alcoholvrije cocktail of een sprankelend glas water. Eventueel met een smaakje dat past bij het eten. Of kies het drankje en bepaal aan de hand daarvan wat je er voor gerecht bij serveert.
 • Na het eten: dan laat je de anderen opruimen en pak jij even tijd voor jezelf, als dat nodig is. Stel voor dat jij de hond uitlaat terwijl de anderen afwassen. Ga even op je gemak naar de badkamer om je make-up te fixen en je haar te doen. Neem de tijd om een ander, schoon jurkje aan te trekken. Post een bericht in de besloten facebookgroep van WIJN en ik (https://www.facebook.com/groups/265270751019880/) Zie waar anderen mee strugglen en haal vernieuwde motivatie uit dat gevoel van saamhorigheid.Mocht je dat fijn vinden: mediteer voor hernieuwde energie.Je mist niks. Laat de rest hun ding doen.  Daarna ben jij weer helemaal opgefrist en in staat de rest van de avond vol energie aan te kunnen.
 • Voel je niet schuldig als je aangeeft wat jij nodig hebt. Dat is niet egoïstisch dat is zorgen voor jezelf. Daar is niks mis mee.
 • Vraag om hulp als het in de keuken niet helemaal lukt zoals je wilt.
 • Wees je bewust van je verwachtingen hoe de avond gaat verlopen en vraag je daarbij af of deze verwachtingen realistisch zijn. Als je namelijk jezelf als vier sterren kok het hoofdgerecht ziet serveren op grote perfect opgemaakte schalen dan kan ik je vertellen dat de avond, op zeker een teleurstelling gaat worden. Je verwachtingen zijn te hoog en niet waar te maken en uiteindelijk loopt dat uit op teleurstelling en waarschijnlijk stress. Stress en teleurstelling vormen een perfecte voedingsbodem voor Hyde om je te verleiden een glaasje te nemen m rustig te worden, want het maakt nu toch allemaal niets meer uit.
 • Als we het dan toch over verwachtingen hebben. Verwacht niet dat je zwaar drinkende schoonzus dit jaar het misschien wat rustiger aan zal doen omdat ze moeder is geworden. Zij zal je niet teleurstellen en na twee glazen gewoon haar bloed irritante zelf zijn. Zoals ieder jaar.

Heb je het helemaal gepland en bedacht dan nog zullen er momenten zijn dat je je niet fijn voelt. Je voelt je oncomfortabel. Dat hoort er bij. Ook al hoor je dat misschien niet graag, dat dat erbij hoort. Oncomfortabel voelen gaat over. Het duurt vaak niet langer dan een paar minuten.  Bedenk dat bij je oncomfortabel voelen groei hoort. Groei van jouw geluk, je persoonlijkheid, je zelfvertrouwen. Van jou.

Terug naar overzicht

Geplaatst op 15 december 2019