Die stem in je hoofd

De stem in jou die roept naar alcohol. Die stem die al je argumenten om te stoppen in de wind slaat. Die je verleidt om een glas wijn in te schenken. Fluistert. Lonkt. Redelijke argumenten líjkt te hebben: “als iedereen het mag, dan jij toch ook? Wat maakt jou zo speciaal? Het valt wel mee, niets aan de hand. Je kan niet stoppen. Je wil niet stoppen. Je valt buiten de boot. Wat moeten je vrienden wel denken. Saaie muts. Hou het er gewoon bij een. Of twee.”

The strange Case of Dr. Jeckyll and Mr. Hyde

Ik heb haar Mrs Hyde genoemd, omdat ik de stem als een soort van afgespleten persoonlijkheid van mezelf vind. De strange Case of Dr. Jeckyll and Mr. Hyde is een boek van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson uit 1886. Dit boek gaat in op het principe van een gespleten persoonlijkheid. Je hebt Dr. Jeckyll, de goede en Mr. Hyde, de slechte. Dr. Henry Jekyll is een gewaardeerd arts in Victoriaans Londen, die zich verdiept in het probleem van goed en kwaad en bedenkt dat beide in de aard van elk mens voorkomen. Hij vraagt zich af of deze twee naturen in de mens gescheiden kunnen worden. Zijn experimenten leveren een middel op dat ertoe leidt dat de kwade krachten in zijn natuur de overhand krijgen. Met een tegengif kan hij terugkeren tot zijn goede ik. Het kwade schepsel dat tevoorschijn komt geeft hij de naam Mr. Edward Hyde, maar het blijkt dat hij deze steeds minder onder controle kan houden. Dat laatste, de controle die afneemt, bracht me op Mrs. Hyde.

Mrs Hyde, de wijnheks, Gollem, de bokbiertrol

Het geven van een naam aan die stem in je hoofd, zorgt er voor dat je het kan zien als iets dat niet van je zelf is. Je kunt er voor kiezen ernaar te luisteren.  Maar omdat jij het niet bent, maakt het ook makkelijker om complete maling te hebben. Het geeft je de kans er op afstand naar te kijken en je middelvinger op te steken.  Probeer op deze manier te kijken naar alles wat in je hoofd gaande is in het voordeel van het drinken van alcohol. Bestempel dat als Mrs. Hyde. Dat ben jij niet.

Ze liegt

Ook de stem die zegt dat je van alles moet doen. Ben jij niet en hoef je niet naar te luisteren. De stem die zegt dat je een mislukkeling bent en niets kan. Ben jij niet. Dat is Mrs. Hyde die er voor probeert te zorgen dat je je slecht voelt en daarna grijpt naar hetgeen het minst behulpzaam is in deze situatie: alcohol.  Als je net gestopt bent zal ze af en toe tegen je schreeuwen. Zo hard dat je niks anders hoort dan haar stem en haar redenen om nu een glas wijn te nemen. Dat ben jij niet. Jij weet beter. Jij zorgt goed voor jezelf. Alcohol is niet het antwoord.

Nog even niet….

Zij is ook degene die zegt dat je er nog niet klaar voor bent. Dat je eerst je leven wat beter op de rit moet hebben. Dat je je mentaal moet voorbereiden. Dat, als je nu kiest, je voor de rest van je leven een beslissing neemt: nooit meer alcohol. Dat je nog even moet wachten tot ná dat feestje van volgende maand.  Of het feestje volgende week. Of komend weekend. Morgen…

Hoe maan je haar tot stilte?

Naarmate je langer zonder alcohol door het leven gaat wordt Mrs. Hyde zwakker. Je zult haar minder vaak horen.  Ze is minder aanwezig. In ieder geval veel minder luid. In de loop van de tijd leer je om anders om te gaan met stressvolle, drukke, irritante situaties (of mensen). Je leert om tegen Mrs. Hyde te zeggen: “Ga weg, ik doe dit op mijn manier. Die werkt beter. ”

Luister naar deze audio en leer haar herkennen:

Terug naar overzicht

Geplaatst op 30 maart 2019