Emotioneel afscheid

Herstellen van alcohol

Als je stopt met alcohol drinken, gaat je lichaam aan de slag om zich te herstellen.  De periode dat je last heb van de lichamelijke verslaving aan alcohol duurt niet zo lang. Meestal zeven tot tien dagen.  Je kan je angstig voelen, onrustig zijn en moeite hebben om in slaap te komen.  Je voelt je moe en bent afwezig, energieloos. Je voelt je letterlijk ziek. Alsof je de griep hebt. Er aan toe geven en laten gebeuren is de beste remedie. Dit is iets positiefs. Je lichaam herstelt zich van de aanslag die je afgelopen maanden, maar in de meeste gevallen jaren, erop hebt gepleegd. Hoofdpijn, verstopping en lusteloosheid horen daar bij. Behalve toe te geven aan de lusteloosheid en het grieperige gevoel begin je de dag met tegen jezelf te zeggen: Vandaag drink ik niet. Meer moet het de eerste dagen niet zijn en meer hoeft het ook niet te zijn.

Emotioneel afscheid

Na dit lichamelijk afscheid begint het emotionele afscheid.  Hoe ga je om met stress, als je gewend bent altijd een wijntje ter ontspanning na het werk te nemen? Dit was voor mij een van de hoofdredenen van mijn zucht naar wijn. Ontspanning. Het gevoel van onrust na een drukke dag kwijt te raken of piekstressdagen opzij zetten en relaxen. Voor velen is het ook de reden waarom het zo moeilijk is om minder te drinken of helemaal te stoppen met drinken. Alcohol is een verdovend middel en heeft invloed op je centraal zenuwstelsel. Dat betekent dat alcohol je hersenactiviteit vertraagt. Alle gedachten die rondgaan in je hoofd op en na een drukke dag zijn minder aanwezig na een glas wijn.  Het moment van thuiskomst was voor mij het ‘me’-moment. Nu kon ik doen waar ík zin in had, gehoor gevend aan de sterke behoefte om die knop in mijn hoofd op ‘uit’ te zetten. Even nergens aan denken behalve aan mezelf. O ja, ik schrijf dat ik dingen ging doen waar ík zin in had. Dat was vervolgens niets: zitten, appen, Facebooken, bladeren in foldertjes, dat soort dingen. Heerlijk.

Knop omzetten

Op het moment dat je stopt met drinken, verandert de behoefte om de knop om te zetten niet. Dat blijft. Je zult een andere manier moeten vinden om te dealen met deze momenten. Om dat te kunnen doen, moet je eerst analyseren wat de knop is die je om wil zetten. Die knop duidt op iets dat je  voelt en liever niet zou willen voelen. Wat je om wil zetten, is een emotie die je uit wil zetten. Denk aan: stress, spanning, verveling, irritatie, frustratie, eenzaamheid, onzekerheid, jaloezie. Het valt niet mee om te achterhalen wat die emotie is. Behalve dat je je onrustig voelt en iets mist. Ik heb altijd gedacht dat het gewoon wijn was dat ik miste: de smaak, de gewoonte, maar het was de behoefte om het gevoel dat ik had te verdoven. Als je eenmaal weet om welke emotie het gaat, is het makkelijker om hier rekening mee te houden. Daarnaast worden emoties gevoed door gedachten. Een emotie is geen gegeven. Het een lichamelijke reactie die wordt veroorzaakt door iets dat je denkt. Als je eenmaal een vinger kan krijgen achter de gedachte die bij jou een bepaalde emotie op gang brengen, wordt het makkelijker om de emotie te voorkomen, te accepteren of te observeren.

 

Terug naar overzicht

Geplaatst op 20 april 2019