Kennis is macht

 

Het is niet de situatie die je verleidt te drinken, maar de gedachte die je hebt bij de situatie. Gedachtes als: ‘Wanneer ik nu nee zeg, voel ik me buitengesloten.’ ‘Als ik dat wijntje niet drink, stel ik mijn vriendinnen teleur.’ ‘Ik kan dit niet aan zonder alcohol, want dat is te stressvol.’

Met de paplepel

Dit zijn dingen die je denkt en die je zegt tegen jezelf. Sommige dingen zijn terug te voeren naar heel vroeger. Toen je klein was en zag dat je ooms en tantes grapjes maakte over dat er te veel bloed in hun alcohol zat. Of  je hoorde je vader zeggen, als hij thuis kwam, dat ie echt een biertje verdiend had na een lange dag op de zaak. Wat dacht je van al die keren dat je hebt gehoord: dat moeten we vieren en daar moeten we op proosten.

In de loop van de jaren ben je gaan geloven dat je als er iets te vieren valt, dat er geproost moet worden. Dat champagne iets feestelijk maakt. Je bent gaan geloven dat een vakantie onlosmakelijk verbonden is met het drinken van ‘goede’ wijn. Een etentje in een restaurant is niet af zonder een bijbehorend wijnarrangement, want dat maakt het eten zoveel lekkerder én het klinkt zo heerlijk luxe. Je bent gaan geloven dat je een wijntje verdiend hebt na een dag hard werken (nog zoiets: een dag hard werken). Je relax-moment is gekoppeld aan wijn.

(On) geloven

Als je wilt stoppen met drinken moet je ‘nee’ zeggen tegen opvattingen die vastgeroest zijn in je brein. Je moet handelen tegen alles wat je bent gaan geloven in de loop van de jaren en waarmee je bent opgegroeid. Bovendien moet je ook nog eens opboksen tegen wat anderen geloven en waar anderen je mee proberen te verleiden wel te drinken. Dat kun je ze niet kwalijk nemen, want zij zijn ook doordrongen van opvattingen en gedachtes en waarden waarvan zijn overtuigd zijn dat ze waar en normaal zijn.

Je verstand zegt je dat het beter is om niet te drinken. Je hebt er last van. Je valt ’s avonds op de bank als een blok in slaap, maar slaapt de rest van de nacht onrustig. Je wil dit niet meer. Je schaamt je voor de dingen die je hebt gezegd op een feestje. Je baalt van het feit dat je jezelf toestaat 1 glaasje te drinken en eindigt met 1 of 2 lege flessen. Je wil je relatie met alcohol aanpakken en veranderen.

Maar: je gevoel, je onderbewustzijn, zegt totaal het tegenovergestelde. Je wil erbij horen. Je hebt het nodig. Dit is de reden waarom je het moeilijk vind om nee te zeggen tegen alcohol. Je wens om je alcoholgebruik aan te pakken, druist volledig in tegen hetgeen je denkt. Het staat haaks op hetgeen gelooft, enerzijds omdat het bij je opvoeding heeft gehoord, anderzijds omdat alcohol in de hele maatschappij verweven zit en bekend staat als ontspannend en feestelijk.

Herken je opvattingen

Van belang is dat je je gedachten over alcohol in kaart brengt. Hieronder een paar voorbeelden die vaak voorkomen:

  1. ‘Het is niet leuk zonder alcohol.’
  2. ‘Eentje kan geen kwaad.’
  3. ‘Ik verveel me.’
  4. ‘Iedereen drinkt, waarom zou ik dat niet doen?’
  5. ‘Als ik niet drink, ben ik anders.’
  6. ‘Als ik niet drink, vraagt iedereen waarom.’
  7. ‘Mijn partner drinkt ook.’

Op het moment dat je deze gedachten weet te herkennen, kan je er mee aan de slag gaan. Je kan ze gaan weerleggen met feitelijke kennis. Schrijf de gedachten en overtuigingen die je zelf hebt bij alcohol op. Doet dat in de aanloop van je alcoholvrije periode, of in het begin daarvan, of zelfs als je al een heel eind op weg bent, zoals ik. Als je ze opschrijft, onthoud je ze beter en dit stelt je in de gelegenheid er alerter op te zijn. Je betrapt jezelf als het ware op een ‘foute’, of nog beter, ‘onjuiste’ gedachte.

Vervolgens kan je deze dus gaan weerleggen met feiten en kennis.

  1. Het is niet leuk zonder alcohol: alcohol is niet hetgeen het leuker maakt. Het gaat om het gezelschap, de connectie, de overeenkomende interesses en de karakters. Het gaat om hetgeen je doet.
  2. Eentje kan geen kwaad: en hoe is dat al die vorige keren afgelopen dat je dat dacht? Je laat het niet bij eentje. Dat ene wijntje zorgt voor het willen van dat tweede glaasje omdat alcohol nou eenmaal de eigenschap heeft je meer te laten willen.
  3. Ik verveel me: alcohol drinken is geen activiteit. Het brengt je niks, behalve verspilde tijd, spijt, schaamte en teleurstelling.
  4. Enzovoorts

WIJN en ik ondersteunt

Dit zijn versimpelde manieren om een opvatting of gedachte te weerleggen. Over ieder punt is zoveel meer te leren en te weten. Hoe meer je weet over de eigenschappen van alcohol en de invloed die het heeft op je lichaam en je brein, hoe makkelijker het is om de onjuiste opvattingen en overtuigingen te weerleggen met juiste feiten. Ik kan je daarbij helpen. Mijn programma ook. En de besloten Facebookgroep van WIJN en ik met anderen die overwegen om hun relatie met alcohol te veranderen of dat al gedaan hebben, kan je daar ook zeker bij ondersteunen.

 

 

Terug naar overzicht

Geplaatst op 27 april 2020