Kennis is macht deel 2

 

Toen ik eenmaal had geconstateerd dat alcohol mij in zijn greep had en ik domweg niet zonder kon, bleven de volgende vragen maar in mijn hoofd rondspoken:

Ben ik mentaal wel helemaal in orde?

Wat als ik een alcoholist ben?

Heb ik een probleem?

Wat als ik echt niet kan stoppen, moet ik dan naar de AA?

Moet ik opgenomen worden in een afkickkliniek?

De vraag die me het meeste beangstigde was: Mag ik dan nooit meer drinken?  Want zo werkt dat. Toch?

Je geeft toe dat je een probleem bent, dat je alcoholist bent en vervolgens moet je de rest van je leven vechten tegen die ziekte, de verleiding en het eeuwige gevoel van gemis.

Man, wat was ik bang.

Ik weigerde te geloven dat dat de enige optie was voor iemand als ik waarvan er toen en nu nog steeds een heleboel rondlopen op de wereld.

Leuke man, fijne kinderen, leuke baan, fijn huis, een gelukkig leven. Ik denk dat 90 % van de mensen om me heen op hetzelfde niveau dronken als ik. Het kan toch niet zo zijn dat wij allemaal ziek zijn.

In veel gevallen is alcohol drinken een gewoonte geworden en de afhankelijkheid is er in de jaren, zo gezegd, ingeslopen. In de loop van de jaren ben je gaan geloven dat je als er iets te vieren valt, dat er geproost moet worden. Dat champagne iets feestelijk maakt. Je bent gaan geloven dat een vakantie onlosmakelijk verbonden is met het drinken van ‘goede’ wijn. Een etentje in een restaurant is niet af zonder een bijbehorend wijnarrangement, want dat maakt het eten zoveel lekkerder én het klinkt zo heerlijk luxe. Je bent gaan geloven dat je een wijntje verdiend hebt na een dag hard werken.  Je relax-moment is gekoppeld aan wijn.

Je moet dat als het ware gaan ongeloven. Je moet stoppen met het romantiseren van alcohol door het vergaren van kennis en informatie over ‘de ware aard’ van alcohol. Het zien voor wat het is: een vergif in een glas dat er voor zorgt dat:

  • problemen niet oplost maar juist groter maakt
  • jij niet jezelf blijft
  • je dingen vergeet
  • je er niet volledig bij bent.
  • Je je schuldig voelt
  • Je teleurgesteld bent

en een aanslag pleegt op je fysieke en mentale gezondheid.

Vervolgens kan je deze dus gaan weerleggen met feiten en kennis.

  1. Het is niet leuk zonder alcohol: alcohol is niet hetgeen het leuker maakt. Het gaat om het gezelschap, de connectie, de overeenkomende interesses en de karakters. Het gaat om hetgeen je doet.
  2. Eentje kan geen kwaad: en hoe is dat al die vorige keren afgelopen dat je dat dacht? Je laat het niet bij eentje. Dat ene wijntje zorgt voor het willen van dat tweede glaasje omdat alcohol nou eenmaal de eigenschap heeft je meer te laten willen.
  3. Ik verveel me: alcohol drinken is geen activiteit. Het brengt je niks, behalve verspilde tijd, spijt, schaamte en teleurstelling.
  4. Enzovoorts

Dit zijn versimpelde manieren om een opvatting of gedachte te weerleggen. Over ieder punt is zoveel meer te leren en te weten. Hoe meer je weet over de eigenschappen van alcohol en de invloed die het heeft op je lichaam en je brein, hoe makkelijker het is om de onjuiste opvattingen en overtuigingen te weerleggen met juiste feiten. Ik kan je daarbij helpen. Mijn programma ook. En de besloten facebookgroep van WIJN en ik met anderen die overwegen om hun relatie met alcohol te veranderen of dat al gedaan hebben, kan je daar ook zeker bij ondersteunen.

Terug naar overzicht

Geplaatst op 6 september 2020