Kombucha

Kombucha

In Nederland nog niet zo bekend, maar in de Verenigde Staten zeer geliefd onder de alcohollozen onder ons. Kombucha (of komboecha) is een vegan, RAW, biologisch en glutenvrij drankje, gemaakt van een zogenaamde kombuchazwam, groene of zwarte thee, water, appelazijn en suiker. Suiker is in dit geval de voeding van de zwam. De zwam zet, door fermentatie, de suiker om in gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C. Van de suiker die toe wordt gevoegd blijft, na het fermentatieproces nog maar weinig over, omdat de zwam deze als het ware ‘eet’. Kombucha smaakt verfrissend, bevat probiotische culturen en is vrij van kunstmatige toevoegingen. Probiotisch wil zeggen dat er micro-organismen in zitten, waar een gezondheid bevorderende werking aan wordt toegeschreven. De bekendste zijn de melkzuurbacteriën die in bepaalde yoghurtproducten voorkomen, zoals lactobacillus casei. Deze bacterie zou je stoelgang moeten bevorderen en zorgen voor een gezonde maagdarmflora.

Waarom is Kombucha gezond?

  • De probiotische culturen verbeteren je spijsvertering. De enzymen die vrij komen bij het fermentatieproces, helpen bij het afbreken van voedsel en opname van voedingsstoffen.
  • Het heeft een ontgiftende werking. Dat is de reden waarom het populair is onder mensen die niet meer drinken. Het zorgt voor een natuurlijke detox van je lever.
  • Kombucha is rijk aan anti-oxidanten, waardoor je immuunsysteem wordt bevordert en je minder vatbaar bent voor infecties en ziektes.

Van Kombucha wordt ook gezegd dat het goed is tegen stress, omdat het bepaalde zuren zou bevatten die je helpen je geest te ontspannen. Dat is één van de redenen waarom ik een beetje huiverig ben voor Kombucha. Sommige zwammen/paddenstoelen staan  bekend om hun hallucinerende en ontspannende werking. De berichten op Internet zijn nogal tegenstrijdig. Ik las een artikel van iemand die al jaren Kombucha drinkt en er nu drie maanden mee gestopt was. De verschijnselen die hij ervaarde na het stoppen, deden mij erg denken aan afkickverschijnselen. Hi j zelf verklaarde dat dit klachten waren die door, het drinken van Kombucha opgelost werden. (Het wegdrinken van een kater?)

Zurig

Mocht je besluiten het te proberen, let dan wel op welke Kombucha je koopt. Degene die in de supermarkt verkrijgbaar zijn, bevatten veel suikers om het een zoet smaakje te geven. Van origine is Kombucha wat zurig. Het feit dat er zaken toegevoegd worden om het drinkbaarder te maken, vind ik per definitie niet erg in het voordeel van een drankje spreken. Het doet me aan alle kanten denken aan de evolutie die alcohol en met name wijn in de afgelopen decennia heeft gemaakt. Van super gezond naar verslavend en voor veel mensen een probleem. Nogmaals, dit is mijn mening, maar eerlijk gezegd weet ik het ook niet.

Als het aan mij ligt: ik blijf lekker aan mijn watertje en kruidentheetjes. Geen hype wat betreft gezondheidsvoordelen, maar ook zeker geen (verborgen) nadelen.

 

Terug naar overzicht

Geplaatst op 14 april 2019