Wat anderen doen en vinden, doet er niet toe

Ze houden ons bezig.

Stoppen met alcohol en andere mensen: dat is wel een dingetje. We spiegelen ons continue aan anderen. Het is dé reden van het bestaan van social media. We willen graag zien wat anderen doen, of het nou goede vrienden zijn, familie, vage kennissen of mensen uit het dorp die je een keer per week in de supermarkt tegenkomt. Waar gaan ze op vakantie? Wat eten ze? Met wie zijn ze? Zijn ze gelukkig? Het gras bij de buren lijkt altijd groener. Als je bezig bent met het idee om te stoppen met drinken of als je overweegt je alcoholgebruik een tijdje op pauze te zetten, dan ben je ook zeker bezig met  anderen.

Wat is er met mij aan de hand?

Je vergelijkt en vraagt je af: wat drinkt zij? Drinkt ze dagelijks? Hoeveel drinkt ze dan? Waarom kan zij stoppen na twee glazen en ik niet? Hij drinkt meer dan ik. Hij is zijn baan verloren doordat hij te veel dronk. Zo erg ben ik dus niet. Drinken zij meer of minder dan ik? Zij hebben niet meegemaakt wat ik nu doormaak dus ze hebben minder reden om te drinken. Zij heeft geen kinderen. Haar man is geen eikel. Zij heeft kinderen. Haar man is dominant.

Wat vertel ik en aan wie?

En als je eenmaal gestopt bent met drinken: wat gaat je beste vriendin vinden? Jullie zijn toch wel echt drinkmaatjes en dat is ook een van de dingen die jullie bindt. Hoe doe je dat op een feestje? Wat zeg je tegen anderen? Wat gaan anderen vinden? Vinden ze me saai? Gaan ze me ompraten? Wat doe je als je partner wel gewoon drinkt en geen intentie heeft om te stoppen?  Ik heb een vriend die het prima kan laten en heel af en toe een biertje drinkt. Dat is hij ook gewoon blijven doen toen ik stopte met drinken en dat was en is nog steeds prima. Het is nooit een issue geweest bij ons, maar ik denk dat als ik hem gevraagd had tijdelijk niet te drinken in mijn bijzijn, dat ie dat met alle liefde en plezier had gedaan.

Het gaat om jou.

Punt is echter: het doet er niet toe wat anderen vinden. Ik wil daarmee niet zeggen dat je geen rekening dient te houden met anderen. Dat zit nou eenmaal in ons, omdat we sociale wezens zijn.  Ik bedoel ermee dat als je stopt met drinken, het belangrijk is om bij jezelf te blijven. Jezelf voor ogen te houden waarom je deze beslissing hebt genomen of overweegt. Laat de anderen voor wat ze zijn en wat ze denken. Het gaat er om wat jij vindt en hoe jij je voelt omtrent je drinkgedrag. Wees op je hoede dat je met de vergelijking van gedrag van anderen, je jezelf vaak toestemming geeft om door te gaan met hetgeen je juist wilde veranderen. Zij mogen het, dus ik ook. Zo werkt ons brein nou eenmaal. Dat is een van de argumenten van die stem in je hoofd, Mrs. Hyde, die helemaal niet wil dat je stopt met drinken.

Je daar bewust van zijn is heel belangrijk. Jij deelt de lakens uit. Jij bepaalt. Je doet dit voor jezelf.  Focus op de dingen die het je brengt en niet wat je verliest. Als je dat doet, dan staat het drinkgedrag van anderen je niet in de weg. Jij stopt (tijdelijk) met drinken omdat je je er niet fijn bij voelt.

NB. Krijg je de support thuis of in je directe vrienden en/of familiekring niet, zoek deze dan daarbuiten. Zorg dat je betrokkenheid hebt van iemand. WIJN en ik heeft een besloten groep (https://www.facebook.com/groups/265270751019880/)op Facebook, waarin je ervaringen kunt delen, vragen kan stellen, zien waar anderen tegen aan lopen en daar mee om gaan. Want dat is natuurlijk het positieve van het feit dat we tegenwoordig altijd een kijkje kunnen nemen in het leven van een ander. Betrokkenheid van anderen is één van de gereedschappen die je kunnen helpen om je relatie met alcohol aan te pakken.

Wil je er écht helemaal voor gaan, meld je dan aan voor het 42-daagse programma en ontdek welke tools je nog meer kunnen helpen je relatie met alcohol te veranderen.

 

Terug naar overzicht

Geplaatst op 31 mei 2019