Alcohol en emoties: Hoe zit dat nou eigenlijk?

Je hersenen bestaan uit verschillende gebieden, met allemaal een andere functie. Ik pretendeer niet precies te weten hoe onze hersenen werken. Wat ik jullie wil meegeven, is wat er in je hersenen gebeurt wanneer je drinkt. Gewoon de feiten, zonder het romantische gedoe eromheen. Alcohol beïnvloedt van alles in het lichaam, maar het effect ervan op de hersenen is hetgeen dat er voor zorgt dat we ons, met een borrel op, anders gedragen. Dit doet je wijntje met je hersenen.

1.      Als eerste heeft alcohol effect op de frontale cortex.

Verantwoordelijk voor motoriek en het nemen van (de juiste) beslissingen. Wat er gebeurt is dat onze remmingen, die door de hersenen onder controle worden gehouden, verdwijnen. We worden spraakzamer en zelfverzekerd en ons realiteitszin begint te vervagen. Dat gaat ongemerkt en redelijk snel. Het eerste wijntje dat ‘meteen in je benen zakt’, of juist ‘naar je hoofd stijgt’, is je frontale cortex die letterlijk wordt lamgelegd. Je motoriek gaat omlaag, maar de alcohol doet meer: omdat er bij het nuttigen van alcohol een stofje wordt afgescheiden door je hersenen, lijkt meer drinken een goed idee. En omdat het nemen van beslissingen moeilijker wordt, is dat vaak waarom we het niet bij een wijntje weten te houden. Naarmate er meer wijntjes in gaan, worden deze effecten steeds duidelijker en worden meer hersendelen beïnvloed.

2.      Alcohol legt het limbisch systeem plat: je verliest de controle over emoties en de kans op een black-out is groot.

Drinken beïnvloedt ons gedrag en emoties op verschillende manieren. Sommige mensen worden gelukkig, anderen worden bozig of impulsief. Alcohol verdooft emoties, maar de emoties die je ervaart tijdens het drinken worden versterkt doordat alcohol het limbisch systeem plat legt dat zorgt voor het controleren van emoties. Daarom huil je makkelijker en maak je makkelijker ruzie als je gedronken hebt. Hierdoor zijn we met onze dronken emoties vaak een  overdreven versie van onze nuchtere persoonlijkheid. We zijn allemaal wel eens die emotionele dronken vrouw geweest die opeens met iedereen wil knuffelen of de behoefte heeft om midden in een café te huilen.

Als ik het naar mezelf vertaal, kon ik, behalve dat alcohol mijn verdriet, stress of gevoel van spanning verdoofde, onder de invloed van alcohol emoties (en vooral verdrietige, sombere, wanhopige emoties) zeer intens ervaren. Vreemd genoeg miste ik dat in het begin, toen ik net gestopt was met drinken. Ik kon zo heerlijk zwelgen in mijn emotie. Ik kon snikkend op de bank zitten en me laten gaan in mijn verdrietige of sombere gevoel.

Alcohol is namelijk een depressivum. Ik kan nog steeds niet het goede Nederlandse woord vinden voor ‘depressivum’. Daarmee bedoel ik niet dat af en toe een drankje ons psychisch “depressief” maakt (hoewel verschillende onderzoeken een verband tussen zwaar drinken en depressie ondersteunen). Ik bedoel dat het een bepaalde lichaamsfunctie onderdrukt. In dit geval gaat het om een chemische reactie die de activiteit in het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) vertraagt ​​die verantwoordelijk is voor het besturen van bewegingen, denken, redeneren en het reguleren van emotie.

Het limbisch systeem, dat het emotionele centrum van de hersenen is, en onze emoties en gedrag vormt en zorgt voor het lange termijn geheugen wordt beïnvloed.Dit is het moment dat je dronken bent en je ook vaak zo voelt. Je kunt dan informatie niet meer goed interpreteren. Het limbische systeem zorgt voor hysterische stemmingswisselingen.

Het verkeerd interpreteren van iemands bedoelingen (de oorzaak van de meeste ruzies, die door de alcohol dan ook nog escaleren in vechtgedrag), het versterken van je gevoelens of iets zeggen waar je later spijt van hebt zijn de dingen die er op wijzen dat je limbisch systeem wordt beïnvloedt door de drank. Omdat het limbische systeem ook verantwoordelijk is voor het lange termijn geheugen is er een kans dat je stukken kwijt bent de volgende dag en bepaalde delen van de avond echt niet meer kan herinneren. De zogenaamde ‘black out’. Wil je meer weten over black-out, lees dan hier verder. www.wijnenik.com/black-out

3.  Als laatste beïnvloedt alcohol de hersenstam waarmee hartritme, lichaamstemperatuur, eetlust en andere vitale levensfuncties in gevaar komen. ☹
Terug naar overzicht

Geplaatst op 5 april 2020