Mrs. Hyde, de wijnheks, Gollem en de bokbiertrol

Allemaal synoniemen voor de stem in jou die roept naar alcohol. De stem die vindt dat drinken de oplossing is.

Geef die stem een naam die jou past. Ik heb haar Mrs. Hyde genoemd, omdat ik de stem als een soort van gespleten persoonlijkheid van mezelf vind.

Dr. Jeckyll en Mr. Hyde

The strange Case of Dr. Jeckyll and Mr. Hyde is een boek van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson uit 1886. Dit boek gaat in op het principe van een gespleten persoonlijkheid. Je hebt dr. Jeckyll, de goede en Mr. Hyde, de slechte. Doctor Henry Jekyll is een gewaardeerd arts in Victoriaans Londen, die zich verdiept in het probleem van goed en kwaad en bedenkt dat beide in de aard van elk mens voorkomen. Hij vraagt zich af of deze twee naturen in de mens gescheiden kunnen worden. Zijn experimenten leveren een middel op, dat ertoe leidt dat de kwade krachten in zijn natuur de overhand krijgen. Met een tegengif kan hij terugkeren tot zijn goede ik. Het kwade schepsel dat tevoorschijn komt geeft hij de naam Mr. Edward Hyde, maar het blijkt dat hij deze steeds minder onder controle kan houden. Dat laatste, de controle die afneemt en het feit dat ik vrouwen over het algemeen gemener vind, bracht me op Mrs. Hyde.

Geef haar een naam. Ik noem haar Mrs. Hyde.

Het geven van een naam aan die stem in je hoofd, zorgt ervoor dat je het kan zien als iets dat niet van jezelf is. Je kunt er voor kiezen ernaar te luisteren.  Maar omdat jij het niet bent, is het ook makkelijker om er compleet maling aan te hebben. Het geeft je de kans er op afstand naar te kijken en je middelvinger op te steken.  Probeer op deze manier te kijken naar alles wat in je hoofd gaande is in het voordeel van het drinken van alcohol. Bestempel dát als Mrs. Hyde. Dat ben jij niet.

Ook de stem die zegt dat je van alles moet doen. Dat ben jij niet en daar hoef je niet naar te luisteren. De stem die zegt dat je een mislukkeling bent en niets kan. Dat ben jij niet, dat is Mrs. Hyde die er voor probeert te zorgen dat je je slecht voelt en daarna grijpt naar hetgeen het minst behulpzaam is in deze situatie: alcohol. Ze is gemeen en sneaky. Als je net gestopt bent zal ze af en toe tegen je schreeuwen. Zo hard dat je niks anders hoort dan haar stem en haar redenen om nú een glas wijn te nemen. Dat ben jij niet. Jij weet beter. Jij zorgt goed voor jezelf. Jij hebt de controle. Alcohol is niet het antwoord.

Naarmate je langer zonder alcohol door het leven gaat, wordt Mrs. Hyde zwakker. Je zult haar minder vaak horen. Ze is minder aanwezig. In ieder geval veel minder luid. In de loop van de tijd leer je om anders om te gaan met stressvolle, drukke, irritante situaties (of mensen). Je leert om tegen Mrs. Hyde te zeggen: “Fuck off, ik doe dit op mijn manier. Die werkt beter”.