Stoppen met alcohol heeft meer dan alleen gezondheidsvoordelen

Omdat alcohol een grote impact heeft op je lichaam en brein (het is nou eenmaal vergif), heeft  stoppen met alcohol een positief effect op een hele hoop zaken. Dat weten we eigenlijk wel, maar toch is minderen of stoppen voor bijna iedereen een enorme drempel. Daarom een aantal voordelen kort op een rijtje, om je te helpen die drempel lager te krijgen. Misschien kun je er op een dag overheen stappen.

Mentale vermogens en geestelijk welzijn

 • Je kan je beter concentreren.
 • Een trots gevoel op jezelf. Je zegt als een van de weinigen nee tegen iets waar velen van ons mee struggelen. Dat geeft ook een hoger zelfvertrouwen.
 • Je humeur wordt beduidend beter. Dit komt doordat alcohol invloed heeft op de afgifte van een aantal feelgood-neurotransmitters, zoals serotonine. In het kort: door alcohol neem de afgifte af en daardoor voel je je minder fijn in je vel. Alcohol heeft een negatief effect op depressies en kan het zelfs veroorzaken.
 • Je geheugen is beter. Je kan gebeurtenissen beter herinneren. Hoe fantastisch de avond was bijvoorbeeld. Dat het dessert verrukkelijk was. Je kan dingen herbeleven en er opnieuw van genieten, in plaats van te zoeken hoe het ook alweer was. Ik heb het niet persé over stukken film kwijt of echte blackouts, maar de herinneringen zijn gewoon frisser, levendiger.

Stress

En als we het toch over je goed voelen hebben: door te stoppen met alcohol ervaar je minder stress. Tuurlijk verdooft dat wijntje het gevoel van opgefoktheid en voel je je tijdelijk meer ontspannen, maar het neemt de dingen waardoor je stress ervaart niet weg of lost het probleem dat de stress veroorzaakt niet op. Denk aan relaties, werk, kinderen of familie. Door alcoholgebruik ben je minder in staat om te gaan met moeilijke situaties. Je bent slechter in het nemen van beslissingen en je neemt vaak ook de verkeerde beslissingen. Dat laatste zorgt juist voor extra stress. En eerlijk: je problemen of stress wegdrinken? Is dat echt wat je wil? 

Meer tijd  en meer geld

 • Je hebt meer tijd voor leuke dingen. Je hangt niet de hele avond op de bank met een glas in je hand niks te doen, omdat je feitelijk niks anders meer kan dan tv kijken of Netflix bingen. Drinken is geen activiteit op zich. Wandelen, in de tuin werken, lopend boodschappen doen, lezen, sporten, op welk moment van de dag dan ook. Ga maar vast bedenken wat je met die zeeën van tijd gaat doen. Hobby’s die je voorheen beoefende herleven, vriendinnen bezoeken en samen thee drinken.
 • Geen gezeur wat al die flessen wijn kosten. Je houdt geld over voor andere leuke dingen. Afhankelijk hoeveel je drinkt, bespaar je toch al snel 25 euro per week. Dat is 100 euro per maand, en als je eerlijk bent, misschien nog wel (veel) meer. 

Lichamelijke voordelen

 • Je huid gaat er beter van uit zien.
 • Je spijsvertering verbetert, dus je verliest gewicht. In wijn zit bovendien ontzettend veel suikers.
 • Je voelt je minder vermoeid. Je  hebt meer energie.
 • Je geniet meer van seks.
 • Het zal een aantal dagen duren om je lichaam te laten wennen aan inslapen zonder alcohol (klinkt ‘afkicken’ te serieus?), maar je gaat ook zoveel beter slapen. Dit is een angst is van velen. Bang zijn om, zonder alcohol, niet goed in slaap te kunnen komen. Niet door te kunnen slapen. Middenin de nacht wakker worden. Het tegendeel is waar: alcohol ontneemt je je REM slaap. Dat betekent dat je minder goed slaapt en dus de volgende dag ook veel minder uitgerust bent. Zonder alcohol slaap je beter en sta je de volgende ochtend fris, fruitig en uitgerust op. Wil je weten hoe dat zit? Lees dan het artikel ‘alcohol en slaap’. Daarin leg ik het verband tussen slecht slapen en alcohol uit.
 • De kans op het krijgen van een aantal ziektes verkleint enorm als je besluit alcoholvrij door het leven te gaan. Niet alleen de kans op leveraandoeningen, maar ook de kans op hoge bloeddruk, hersenaandoeningen, nierproblemen en geheugenproblemen. En, zoals onlangs volop in het nieuws was, alcohol verhoogt de kans op borstkanker bij vrouwen.

Alcoholvrij zijn of alcoholloos, zoals ik dat het liefste zeg, is voor mij inmiddels veel meer dan bovenstaande opsomming van feiten. Iets wat ik iedereen gun te ervaren. Alcoholloos zijn is niet alleen maar het niet drinken van alcohol. Het gaat om het leven bewust leven. Ten volste. Met je ogen, je oren, je neus, met iedere ademtocht. Het gaat om een confrontatie met je angsten en twijfels zonder jezelf te verstoppen, maar ook om alle mooie momenten en kleine, fijne dingen bewust mee te maken. Het gaat om onzekerheid van je afschudden en je kop niet in het zand steken. Het gaat om oprechtheid. Om vertellen én aanvaarden zoals het is. Alcoholloos zijn gaat om je sterk en krachtig voelen en dat gevoel nooit meer weg willen geven aan iets dat in een glas zit. Het gaat om je leven te leven met de intentie je geest en je ziel te laten zingen en daar volop van te genieten. Zijn wie je bent, doen wat je doet en daar volledig achter staan.

Terug naar overzicht

Geplaatst op 28 augustus 2019