Your oxygenmask first

Je hebt ze waarschijnlijk al duizend keer gezien: de veiligheidsinstructies in het vliegtuig, waar nooit iemand echt naar kijkt. Toch is er een belangrijke les te leren, met name in plaatje drie en vier. Zorg eerst voor jezelf, zodat je in staat bent om voor anderen te zorgen. Your oxygenmask first.

Druk leven

We voelen ons overal en voor iedereen verantwoordelijk. Voor je kinderen ben je verantwoordelijk, maar vaak neem je ook de zorg voor je man (als hij ziek is), voor je ouders en voor je collega’s op je. Elke keer als je een ander op de eerste plaats zet, verlies je contact met jezelf. Dat klinkt een beetje egoïstisch, terwijl dat niet is wat ik bedoel. Neem bijvoorbeeld de zorg voor je kinderen. De verantwoordelijk die je hebt voor een ander leven is gigantisch en hoewel je het doet met alle liefde die je in je hebt, kan het ook gepaard gaan met het gevoel van enorme druk en stress. Het is niet wat we willen denken (dooddoener: want dan had je geen kinderen moeten krijgen), maar in de praktijk is het wel zo. Daarnaast hebben we ook nog een carrière en zorgen we voor de boodschappen, de inrichting en het schoonhouden van het huis en houden er ook nog een aantal vriendinnen op na die we regelmatig moeten zien. In onze samenleving is het druk hebben normaal, een beetje stress hoort erbij en wat dat fysiek en mentaal van ons vergt, daar moeten we niet teveel over nadenken. Al met al geen wonder dat we soms me-time nodig hebben. De quick fix om te ontspannen: alcohol. Alcohol is onze manier geworden om te dealen met drukke, stressvolle banen, huishoudelijke besognes en verantwoordelijkheden. Alcohol helpt. Geloven we.

Luxe leven

We zijn alcohol gaan zien als verwennerij. Het drinken van een wijntje of een whisky als een manier om voor je zelf te zorgen en jezelf rust te gunnen. Er hangt ook een soort van luxe en allure rondom het drinken van wijn. Kijk maar eens naar die rituelen van het glas walsen, ruiken, nog een keer walsen, proeven, de wijn door je mond laten gaan. Ondertussen staat in het restaurant de ober naast je de fles te presenteren in zijn mooiste pose. Net alsof we ooit een fles terug zouden sturen. Of wat dacht je van een ijskoude fles champagne in een gekoelde ijsemmer waar de druppels water op parelen en het kaarslicht in wordt gereflecteerd. Luxe, allure en klinkklare onzin. Marketingstrategie van de wijnproducenten. En zelfs als je er minder gevoelig voor bent en gewoon thuis op de bank een wijntje drinkt: ontspanning in een glas.

Zorgen voor jezelf

Alleen heeft dit niets met voor jezelf zorgen te maken. Voor jezelf zorgen is zorgen voor mentale en lichamelijke gezondheid. Jezelf regelmatig op nummer 1 zetten is niet asociaal of egoïstisch. Door te zorgen dat jij oké bent en je goed voelt, ben je beter in staat om er voor anderen te zijn. Goed voor jezelf zorgen betekent goede voeding, het accepteren van je emoties, je grenzen aangeven en jezelf tijd gunnen, voor jou. Lees een boek, maak een wandeling, werk in de tuin. Doe iets wat jij leuk vindt. Drink voldoende water, eet gezond. Neem een lekker warm bad. Koop dat leuke tasje bij de kringloop. Drink geen alcohol. “Ja”, zul je zeggen, “dat snap ik ook wel”. Nou, doe het dan!

Geef jezelf de tijd om emoties te accepteren. Het is niet erg om je af en toe boos, jaloers, angstig, zenuwachtig, stressvol, verdrietig of hoe dan ook te voelen. Het is vervelend en oncomfortabel, maar het duurt maar even. Zonder uit die comfortzone te stappen, maken we geen stappen en blijven we hangen in wat we nu zijn en voelen. Ook negatieve emoties gaan over en ebben weg. Door deze niet (meer) te verdoven, leer je ze te accepteren en er op een andere manier mee om te gaan. Zolang je ze verdooft, wordt het niet beter.

Terug naar overzicht

Geplaatst op 25 januari 2020